• De koers van de bitcoin is deze maand met ruim 35% naar bijna 60.000 dollar gestegen.
  • Vermogensbeheerder CoinShares denkt dat bredere omarming van de bitcoin door institutionele beleggers dichtbij is.
  • Insider beschrijft 3 factoren waar cryptobeleggers volgens CoinShares op moeten letten, nu de bitcoin de ‘all time high’ van afgelopen april nadert.

De bitcoin lijkt te zijn begonnen aan een nieuwe rally. Sinds begin oktober is de belangrijkste cryptomunt met ruim 35 procent gestegen in waarde naar inmiddels bijna 60.000 dollar.

Daarmee komt ’s werelds populairste digitale munt in de buurt van de all-time-high van ruim 64.000 dollar. Dat niveau werd afgelopen april bereikt, waarna de bitcoin in de periode tot medio juli weer sterk terugzakte.

Omarming van de bitcoin door institutionele beleggers zoals professionele vermogensbeheerders zou de bitcoin kunnen helpen het vorige record te doorbreken en door te stoten naar een waarde van 100.000 dollar, valt te lezen in een nieuw rapport van CoinShares. De Amerikaanse cryptovermogensbeheerder noemt drie factoren die hierbij kunnen helpen.

“Veel beleggers vragen zich af of recente technische indicatoren erop wijzen dat de bitcoin zich opmaakt om de vorige all-time-high van 64.000 dollar te passeren”, schrijft een onderzoeksteam bestaande uit directeur Alex Laughton-Scott van CoinShares en beleggingsstrateeg James Butterfill.

De auteurs wijzen op een samenloop van factoren die de vraag oproepen of "we op de drempel van institutionele adoptie staan."

Dit jaar hebben financiële instellingen zoals Visa, PayPal, Morgan Stanley en Bank of America zich sterker verbonden aan de cryptowereld. Volgens Laughton-Scott en Butterfill kan dit wijzen op een bredere adoptie van de bitcoin.

"Nu het einde van het jaar nadert, is het duidelijk dat er een reeks potentieel ondersteunende ontwikkelingen zijn", schrijven ze. "Deze factoren leggen de basis voor grotere participatie van institutionele beleggers."

Insider beschrijft de 3 factoren die volgens CoinShares kunnen leiden tot meer institutionele betrokkenheid en een koersstijging van de bitcoin richting de 100.000 dollar.

Regulering van cryptomunten

Amerikaanse toezichthouders lijken hun houding ten opzichte van bitcoin de afgelopen weken te hebben verzacht. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve en topman Gary Gensler van beurswaakhond SEC zeiden allebie dat ze niet van plan zijn om het voorbeeld van China te volgen door cryptomunten te verbieden.

Lees ook: Amerikaanse beurswaakhond waarschuwt dat veel cryptobeleggers hard geraakt zullen worden zonder regulering – verbod lijkt niet aan de orde in de VS

"Het lijkt erop dat 's werelds meest invloedrijke regelgever warm begint te lopen voor crypto (voor zover mogelijk)", aldus het rapport van CoinShares.

De vermogensbeheerder verwijst ook naar recente berichten dat beurswaakhond SEC al op 18 oktober een bitcoin futures ETF zou kunnen goedkeuren. Dit zou institutionele beleggers toegang geven tot een markt van 51 miljard dollar die op jaarbasis met 236 procent is gegroeid.

Lees ook: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger

Wereldwijde adoptie van de bitcoin

Laughton-Smith en Butterfill vergelijken de situatie van de bitcoin met de begindagen van het internet.

"Zowel voor- als tegenstanders hebben bitcoin de laatste tijd vergeleken met het internet in 1997", schrijven ze. "Het gebruik van de bitcoin is gegroeid met een jaarlijks percentage van 113 procent, tegenover een destijds een groei van het internetgebruik met 63 procent per jaar."

Het tweetal wijst erop dat zelfs als de adoptiegraad van de bitcoin daalt tot 63 procent, de token tegen 2024 zo'n 1 miljard gebruikers zou tellen. En dat aantal zou weer verviervoudigd zijn tegen 2030.

Volgens CoinShares kan de invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador andere landen inspireren om cryptomunten te legaliseren. Naar schatting gebruikt de helft van de Salvadoranen inmiddels de Chivo-cryptowallet van de overheid. Dit terwijl slechts een derde van de bevolking toegang heeft tot een traditionele bankrekening.

Lees ook: Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin haalt uit naar ‘bitcoin-maximalisten’ die het beleid van El Salvador steunen om bedrijven te dwingen bitcoins te accepteren

Chivo El Salvador
Salvadoranen staan in de rij voor een bitcoinautomaat. Foto: Camilo Freedman/Getty Images

"Het idee dat cryptomunten een oplossing kunnen bieden voor landen waar veel inwoners geen bankrekening hebben, bestaat al enige tijd", aldus Laughton-Scott en Butterfill. “Ongeveer 1,7 miljard mensen hebben geen toegang tot een bankrekening. Wel hebben 1,1 miljard van hen een mobiele telefoon.”

Het onderzoeksteam van CoinShares noemt Brazilië, Cuba, Paraguay en Oekraïne als andere landen die de bitcoin en andere cryptomunten binnenkort zouden kunnen legaliseren.

Inflatie zorgt voor geldontwaarding van klassieke valuta

De wereld heeft momenteel te maken met een sterke opleving van de inflatie. Prijzen van goederen en diensten schieten omhoog, mede door problemen in toeleveringsketens en een sterke stijging van energieprijzen.

Beleggers kochten eerder altijd goud als bescherming tegen inflatie. Uit de gegevens van CoinShares blijkt echter dat de bitcoin steeds vaker als oppotmiddel wordt gebruikt, ten koste van goud.

Lees ook: Dit zijn de 3 belangrijkste drijfveren achter de huidige bitcoinrally, volgens JPMorgan

“De in- en uitstroom van vermogen bij beleggingsfondsen suggereert dat de bitcoin terrein wint ten opzicht van beleggingen in goud”, aldus Laughton-Scott en Butterfill. "Gary Gensler [de topman van beurswaakhond SEC, red.] heeft onlangs erkend dat de bitcoin nu 'een opslagplaats van waarde' is, wat zijn identiteit als een echte belegging bevestigt."

De waarde van de bitcoin vertegenwoordigt momenteel 9 procent van de waarde van beleggingen in goud. Als dat cijfer stijgt tot 17 procent, impliceert dat een waarde van 100.000 dollar voor de bitcoin (bij een gelijkblijvende omvang van de goudmarkt). CoinShares omschrijft dat scenario als "niet onwaarschijnlijk."

LEES OOK: De dogecoin kan naar $1 stijgen, volgens deze cryptospecialist – plus 5 andere altcoins waar hij sterk in gelooft